Kan man tänka sig, att jobba på skobutik och på restaurang inte skiljer sig så mycket som man tror. Nyckeln ligger i att merförsälja. Allt för att företaget ska dra in så mycket som möjligt per kund/gäst, ju fler grejer på samma kvitto, ju bättre. Det ska vara effektivt, lönsamt. Inga utgifter, bara inkomster. Det är därför uttrycket "extrarast" har uppkommit. Sedan jag började jobba har jag aldrig hört talas om liknande. Men nu kan jag lova att det är mer vanligt än ovanligt. För att göra inkomsterna större än utgifterna skickas halva styrkan på extrarast och får snällt sitta och uggla i personalrummet. Grejen med det är att de flesta blir hungriga i det läget, och med andra ord så äter varannan person något under extrarasten. Det innebär ju ännu mer inkomster..
Var och varannan dag får man höra "vill du gå på extrarast?". Det komiska är att vi får en s.k. medlemstidning typ var tredje månad eller något där de i senaste numret tog upp just fenomenet kring rasterna. Visste ni att man inte får skickas på mer än en timmes rast om dagen? Och att "fem minuters rast per timme" bara är en myt, för det har vi arbetande ingen rätt till. En kisspaus eller vattenpaus är självklart tillåtet, men inte mer. Sjukt nog så får man knappt varken kisspaus eller vattenpåfyllning på jobb no. 2. Där hinner man, om man har tur, få i sig en slurk vatten mellan varven och behöver man kissa får man nästan göra det i farten. För fort ska det gå minsann..
Over and Out//
17 juni 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar